校史SEJARAH

SJK(C) Phooi Min adalah gabungan sekolah Yoke Min di Benting Kepah dan sekolah Phooi Teck di Teluk Ru.

Sekolah Yoke Min dan sekolah Phooi Teck telah ditubuhkan pada tahun 1940. Pada masa itu, sekolah Yoke Min hanya mempunyai 30 orang murid dan seorang guru manakala sekolah Phooi Teck mempunyai lebih kurang 40 orang murid dan seorang guru. Kedua-dua sekolah ini diuruskan sepenuhnya oleh PIBG tanpa bantuan daripada kerajaan.

Pada tahun 1967, kedua-dua buah sekolah ini telah memohon menjadi sekolah bantuan kerajaan daripada JPN tetapi tidak mendapat kelulusan daripada pihak berkenaan. Akan tetapi JPN telah mencadangkan kedua-dua buah sekolah ini bergabung.

Pada 2 hari bulan Februari, 1968, wakil kedua-dua buah sekolah ini telah mencapai kesehaluan dan menamakan sekolah gabungan ini sebagai SJK(C) Phooi Min. Mereka telah menempatkan bangunan baru ini di antara kawasan Benting Kepah dan Teluk Ru. Pada 2 hari bulan Januari, 1973, SJK(C) Phooi Min telah mendapat kelulusan daripada JPN sebagai sekolah bantuan kerajaan. Bangunan baru telah siap dibina pada tahun 1976 dan telah mula berfungsi pada tahun 1977.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: